Paul Roosenstein

Koog aan de Zaan

In 2008 ben ik terecht gekomen bij het Zaans Grafisch Collectief. Al een tijdje jeukten mijn vingers om iets “creatiefs” te doen. Ik wist alleen niet zo goed wat en om dat uit te zoeken volgde ik een oriëntatie-cursus bij Fluxus in Zaandam. Zes technieken in twaalf lessen: acryl, olieverf, portret, stilleven, lino en etsen. Op de donderdagavond aan de Klaas Katerstraat in Zaandam. Van sommige technieken bracht ik niets terecht, lino en etsen daarentegen trokken direct. Mijn eerste lino was een portret:

Het toeval wilde dat op dezelfde donderdagavond verderop in de gang in een lokaal een club mensen aan de gang was met lino en etsen. In de pauze van de oriëntatie-cursus ging ik daar altijd even kijken om te zien wat er gebeurde, en toen de 12 lessen daarvan om waren was het een logische stap verder te gaan met lino en etsen. Ongemerkt kwam ik zo bij het Zaans Grafisch Collectief terecht.

In de beginperiode ben ik vooral gaan etsen. In de loop der jaren is dat verschoven naar lino, mede geïnspireerd door Peter Sanders. Hij maakt lino’s met meerdere kleuren volgens een bepaalde werkwijze. Daarnaast “ontdekte” ik na een bezoek aan museum Het Schip in Amsterdam de Amsterdamse School. Ik was geraakt door de onverwachte en speelse vormen van de gebouwen die de architecten van deze stroming begin 20e eeuw maakten. Ik maakte gebruik van de vormen en vlakverdelingen die je in deze gebouwen terug ziet. Het eerste gebouw waar ik zo een lino van maakte is De Dageraad:

Na een paar werken te hebben gemaakt met Amsterdams School als thema ben ik op zoek gegaan naar andere onderwerpen, daarbij toch weer geïnspireerd door gebouwen met karakteristieke bijzondere vormen. Zo bezocht ik het scheepvaartmuseum in Amsterdam rond de jaarwisseling van 2018 naar 2019. Hoogtepunt van het museum was wat mij betreft de hal en het glazen plafond waar een soort spinnenwebachtige draag constructie doorheen loopt. Tegen sluitingstijd, 5 uur, werd het buiten net donker en de reflectie van verlichting in het plafond leverden een betoverend plaatje op.

Bekijk hier mijn werk >