Brenda Mc Cann

Achtergrond
Bridget Mary Brenda McCann werd geboren in 1958 in Blackrock, Co, Dublin, Ierland. Ze studeerde aan het ‘Dun Laoghaire College of Art and Design’ met als specialisaties beeldhouwkunst en grafiek.

Woont en werkt sinds 1979 in Zaandam.

Exposeert vanaf die tijd tot op heden, National en internationaal,  in solo en groep exposities.

In Nederland studeerde ze aan de Hoge School voor de Kunsten in Amsterdam, eerste graad docent opleiding;  Beeldende Vorming, Kunst en Cultuur geschiedenis .

Disciplines
Schilderen, Etsen en grafische vormgeving, Tekenen en Fotografie.

Beschrijving
Haar werk heeft een abstract-expressionistische stijl met een sterk kleurgebruik, en met de nadruk op het gebruik van licht, een diepe passie voor de kleur blauw.

“De daadwerkelijke manier van aanbrengen van verf varieert; echter, naar de deuren van kansen die ik open gooi…. Terwijl ik aan het schilderen ben, vormt een stuk verf zich in een context die het tot een object maakt. Ik probeer dat vast te houden en uit te breiden en als dat lukt, ontstaat er een heel nieuw beeld waarvan ik me niet bewust was, maar het zich heeft laten gelden. Ongeziene werelden en dimensies geven beeld….

“Waar mogelijk reserveer ik de ochtenden voor werk, vooral tijdens het kostbare licht van de winter.”

McCann reflecteert op historische thema’s, deze geven uitdrukking aan diepgevoelde reacties op ons verleden, door hedendaagse ogen.

Het Ierse landschap dat in haar oogvlies is geëtst, zo legt ze uit, zal altijd blijven en zich onbewust met regelmatige en soms onverwachte tussenpozen laten zien. Er is ook een dierbare verwantschap en invloeden met haar eerste originele Ierse meesters zoals Le Brocquy en J.B.Yeats, hun vrije geest, stijl van schilderen en expressieve kleurgebruik.

Bekijk hier mijn werk >